centralsocupes

Just another WordPress.com weblog

La central nuclear d’Ascó pretén obrir un centre de divulgació sobre l’energia abans de l’estiu del 2011. Abril 29, 2010

Filed under: Uncategorized — centralsocupes @ 2:40 pm

La central nuclear d’Ascó pretén obrir un centre de divulgació sobre l’energia abans de l’estiu del 2011

Especialistes en espais interactius hi treballen per fer-ne un de referència

El futur centre vol esdevenir un atractiu turístic més a la Ribera d’Ebre. A la imatge, un jove passeja per Ascó, amb la torre de refrigeració de la central nuclear al fons.

L’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), que gestiona els tres reactors de la demarcació, treballa en la definició d’un nou centre interactiu de divulgació sobre l’energia, que s’ubicarà a l’entrada de la central nuclear d’Ascó i que estarà operatiu abans de l’estiu del 2011. El projecte té l’objectiu de fer més propera tant la informació sobre totes les fonts de generació energètica com el funcionament d’una central nuclear, i alhora exercir d’atractiu turístic afegit a la Ribera d’Ebre.

Segons va avançar ahir l’ANAV, arquitectes de prestigi i especialistes en projectes museístics estan col·laborant en la definició del centre, tant de l’edifici com dels continguts, agafant com a model altres centres d’aquestes característiques que hi ha en funcionament en centrals espanyoles, europees o americanes. La recent renovació del centre d’informació energètica d’Oskarshamn, a Suècia, és un dels referents amb què l’ANAV està dibuixant l’avantprojecte, amb l’ull posat en l’edifici Cosmocaixa de Barcelona, el museu de la ciència de la Fundació La Caixa. «L’objectiu, a més, és doble, perquè volem que serveixi com a reclam turístic a les Terres de l’Ebre», va afegir el nou director general de l’ANAV, José María Grávalos. El nou espai respon també a l’«augment de la demanda de visites a les instal·lacions de la central», segons va assegurar la portaveu de l’ANAV, Montse Godall.

Per la seva banda, el coordinador del projecte, Luis Yagüe, va revelar que el centre de divulgació se situarà a l’entrada de la central, però fora de la zona de seguretat especial, en un punt elevat que li atorgarà bones vistes sobre el riu i el nucli d’Ascó. El futur centre pretén «tenir públic de perfil divers, amb continguts didàctics sobre formats i tecnologies d’última generació» que aportin informació sobre l’energia elèctrica en general i sobre el funcionament de les centrals nuclears en particular, amb aspectes rellevants com la seguretat, el control radiològic o la gestió del combustible gastat i els residus. L’ANAV vol que el centre, cridat a ser un dels més moderns de l’Estat, sigui operatiu en un any.

La supervisió de Vandellòs, a punt

Aquesta setmana conclou l’anomenada missió Osart (Operational Safety Review Team), que des del 21 de setembre ha permès a un equip d’experts internacional de diferents àmbits vinculats a l’energia nuclear avaluar el funcionament de la central nuclear de Vandellòs II quant a la gestió de la seva seguretat i la seva fiabilitat. A partir de demà es faran públics els resultats, si bé el director general de l’ANAV va avançar que l’objectiu no és rebre elogis sinó «identificar debilitats i esperar recomanacions» per millorar el funcionament. De fet, la missió preveu una nova visita d’un grup més reduït d’experts 18 mesos després, per valorar tot just els progressos fets a partir de la primera avaluació.

http://www.elpunt.cat/

Anuncis