centralsocupes

Just another WordPress.com weblog

Central de Vandellós Abril 29, 2010

Vandellòs I

Inaugurada el 1972 era una central de tipus GCR (grafit-urani natural) i refrigerada per gas (l’única d’aquest tipus construïda a Espanya). Potència 480 MW. [1]

El 19 d’octubre de 1989 es va declarar un incendi a la zona de turbines, qualificat a posteriori com incident de nivell 3 en l’escala INES (“incident important”), és a dir, no va provocar emissió de radioactivitat a l’exterior. L’elevat cost de les mesures exigides per l’organisme regulador espanyol (CSN) per corregir les irregularitats detectades van fer que l’empresa explotadora decidís el seu tancament definitiu. En l’actualitat es troba parcialment desmantellada, estant l’edifici del reactor en període de latència, procés que dura 25 anys. En 2028 es procedirà al executar el nivell 3, que consisteix en el desmantellament del calaix del reactor per alliberar totalment l’emplaçament. Durant el període de latència el calaix romandrà tancat en un revestiment, realitzat en acer galvanitzat, que queda separat 1,5 metres del calaix, arrenca a la cota +16 i s’eleva 6 metres per sobre de la llosa del calaix, a la cota +63, on s’ha col locat una coberta. El pes d’aquesta estructura és de 350 tones i està dissenyada per aguantar ratxes de vents a més de 200 km / hi precipitacions de 140 l / m²

Vandellòs II

Començada a construir el 1981 va assolir el seu operativitat comercial el 1988. És una central del tipus PWR (reactor d’aigua lleugera pressuritzada). Potència tèrmica 2.912 MWt, potència elèctrica 1.087 MWe. La propietat és compartida, i un 72% d’Endesa i un 28% d’Iberdrola.

Incidents:

L’1 de juny de 2007 els problemes de corrosió detectats (agost de 2004) en el sistema de refrigeració de Vandellòs II van ser classificats com incident de nivell 2. Per això l’agost de 2006 la central va ser sancionada amb 1,6 milions d’euros. Arran de l’incident Endesa i Iberdrola, propietàries de la instal lació, van iniciar les obres d’un sistema alternatiu de refrigeració, amb aigua dolça. [3]

El 24 d’agost de 2008 es va produir un incendi (que va durar menys de 2 hores) a l’edifici de turbines a causa d’un error en l’interruptor de generació del turboalternador de les 08:49, que va produir la parada automàtica del reactor i per tant la desconnexió de la xarxa.

L’incident no va tenir cap conseqüència radiològica i els sistemes de seguretat van actuar correctament segons disseny, de manera que el succés es categoritza com Nivell 0.

. Com que l’incendi va durar més de 10 minuts es va activar la prealerta d’emergència del Pla d’Emergència Interior (PEI) activant per tant el Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA) en situació 0.

La central nuclear de Vandellòs-igual que la d’Ascó-està gestionada per l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós, que està participada per Endesa i Iberdrola.

wikipedia

Anuncis